En Son Yayınlananlar:

4 Mayıs 2013 Cumartesi

The Darwin Awards


 Yapım : 2006, ABD
Tür : Komedi / Macera / Romantik
IMDb: 5,8
Türkçe İsmi:Darwin Ödülleri
Yönetmen : Finn Taylor
Senaryo : Winona Ryder, Juliette Lewis, Chris Penn, David Arquette, Robin Tunney, Judah Friedlander, Finn Taylor
Oyuncular : Tim Blake Nelson, Tom Hollander, Juliette Lewis, Joseph Fiennes, Chris Penn, David Arquette, Alessandro Nivola, Lukas Haas, Julianna Margulies, Josh Charles, Kevin Dunn, Nora Dunn, Judah Friedlander, Brad Hunt, Ty Burrell
Yapımcı : Jason Blum
Görüntü Yönetmeni : Hiro Narita
Müzik : David Kitay
Süre : 1 saat, 33 dk.

    Darwinist bir adam olarak bu filmi gördüğüm anda, sorgusuz sualsiz satın aldım. O an inanın filmle ilgili hiçbir fikrim ya da duyumum yoktu.

   Üstelik Charles Darwin gibi bir adamla ilgili bir film düşündüğümde, ilk aklıma gelen senaryo, 1800'lerde Beagle adında bir yelkenli gemiye binmiş genç Darwin, dalgalarla verilen çetin bir mücadele sonucu Galápagos Adalarına cıkar, yıllar süren acılı hastalıklarla ve doğayla verilen mücadeleler süresince araştırmalarını sürdürür. Sonuç olarak evrim teorisini ve doğal seleksiyon fikrini geliştirir..

   Belki benim senaryom klasik Jules Verne uslubu yazılmış "Beagle Maceraları" adlı bir film olabilirdi fakat yönetmen ve yazar Finn Taylor benden çok çok daha yaratıcı ve ironik bir zekaya sahip.

  
   Darvin Ödülleri yada Darwin Awards aslında doğal seleksiyon "doğal seçilim" etrafında kurulmuş bir senaryo. Bu senaryoyu net algılamak için nedir bu doğal seleksiyon dersek, kısaca şöle acıklayabiliriz; doğal seçilim, belirli bir türde dış çevreye uyum konusunda daha elverişli özelliklere sahip organizmaların, bu elverişli özelliklere sahip olmayan diğer bireylere göre yaşama ve üreme şanslarının daha yüksek olması ve bunun sonucu olarak genlerini yeni kuşaklara aktarabilmeleri yoluyla işleyen evrimsel mekanizmadır. Böylece dış ortama uyum sağlamakta sorunlar yaşayan bireyler ve genler organizma popülasyonundan tasfiye edilmiş olmaktadır. Ayrıca doğal seçme, doğal ayıklanma ya da doğal seleksiyon olarak da adlandırılır.


   Sonuç olarak filme dönücek olursak, iki araştırmacı olan Michael Burrows (Joseph Finnes) ile Siri Taylor (Winona Ryder) Darwin kazaları olarak tarif edilen tuhaf ve gerzek ölümler ile sonuçlanan davaları bir sigorta şirketi için incelemektedirler. Bunun evrim teorisini geliştiren Darwin’e bağlantısı ise gerçekten çok egzantirik; bu tür kazalardan ölen kişiler, aslında kendilerini toplumdan silmek suretiyle topluma fayda sağlıyorlar. Çünkü yok oluşları ile geri de kalanların zeka seviyesi yükselmiş oluyor. Böylelikle de istemeden (veya bilmeden) Darwin’in evrim teorisine katkı yapmış oluyorlar. Darwin ödülleri ise bu insanlara verilmesi öngörülen ödülün ismi.

  Filmde birbirinden matrak "aptalca" ölüm ve kazayı araştıran karekterlerimizden Michael Burrows'ın opsesif bir kişilik olmasıda akışkanlık acısından filmi destekliyor ve gülümsemenizi yüzünüze sabitliyor.


  Tahmin ediyorum "yahu matrak ölümmü olur" diyenler olmuştur aranızda. Evet Finn Taylor yazmış ve bal gibide olmuş. Öyleki bu ölümlerle aramızdan ayrılan kişiler hakikaten gelecek kuşaklara aktarıcağımız zeka seviyemizi yükseltmiş oluyorlar. Kahramanlarımız ülkenin çeşitli yerlerinde bu ölüm ve kazaların peşinde koşup sigorta şirketini boşa ödenecek birçok tazminattan kurtarırken, filmimizde bir nevi Yol Filmi haline geliyorki, tadından yenmez bir hal olıyor.

   İnternette kısa bir araştırma yaparak gerçek hayattaki gerçek Darwin ödülü kazanmış insanlarla ilgili birçok site bula bilirsiniz. http://www.darwinawards.com/

   The Darwin Awards bence kara mizah türünün seçkin örneklerinden birisi.Imdb puanı 5,8 olan bu film ayrıca bize, bu tarzda ölümlerin dünyada yeteri kadar yaşanmadığınıda kanıtlıyor ki The Darwin Awards benden 7,0/10 puan alıyor.

 

Kısaca Konusu;
Bir adli dedektif (Finnes) ve sigorta tazminat müfettişi (Ryder) Darwin Ödülü’nü kazanacak potansiyel kişiyi araştırmaya başlarlar. “Darwin ödülleri, insan genlerinin gelişmesini, kendilerini kaza sonucu en aptal şekillerde öldüren insanları ödüllendirerek kutluyor”. Burrows suçluları bulmada çok başarılı bir dedektiftir. Siri ise Burrows’un düşünceli yaklaşımının aksine uzlaşmaz bir sigorta araştırmacısıdır. Siri’nin patronu Burrow’u sigorta şirketini büyük masrafa sokabilecek potansiyel Darwin ödüllerini kazanabilecek insan profilini oluşturması için kiralar ve ikili insanları bu ölümlere iten sebepleri bulmak için çalışmaya başlarlar.

FRAGMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...