En Son Yayınlananlar:

9 Mayıs 2013 Perşembe

Primal Fear

ilk Korku, Primal Fear
Filmin Yönetmeni: Gregory Hoblit
Filmin Türü: Suç, Psikolojik, Gerilim, Dram
IMDB Puanı: 7.6
Yapım Yılı: 1996
Ülke: ABD
Yayınlanan Tarih: 29 Aralık 1996
Senaryo yazarı: Steve Shagan, William Diehl, Ann Biderman
Oyuncular: Richard Gere, Laura Linney, John Mahoney, Alfre Woodard, Frances McDormand, Edward Norton, Terry O’Quinn, Andre Braugher, Steven Bauer, Joe Spano, Tony Plana, Stanley Anderson, Maura Tierney, Jon Seda, Reg Rogers

   Sizlere suç türünde ekstra oyunculuk performanslarına imza atmış Edward Norton'ın 96 yapımı ilk filmini tanıtmak istiyorum. İlk film dediysem hemen çekinmeyin. Norton "dissosiyatif kişilik bozukluğu" olan genç bir cinayet zanlısı gibi çok da kolay olmayan bu rolün altından ustalıkla kalkmış.


   Film ilk sahnede bir kovalamacayla başlar. Yakalanan genç, medya tarafından çalıştığı kilisenin başrahibini öldürmekle suçlanır. Devreye savunduğu müvekkillerin suçlu mu, masum mu olduğuyla ilgilenmeyen, tek işinin jüriyi kandırmak olduğunu düşünen ve bunu da ekibiyle birlikte çok iyi yapan ünlü bir avukat girer (Richard Gere). Aslında avukatın amacı bu kadar medyatik olan bir davada  medyanın gözünün önünde olmak ve popileritesini pekiştirmektir.


   Çok detaya girmeden filmin ilerleyen sahnelerinde işin renginin değişecegini, politik entrikalar, mafya, rant kavgaları ve cinsel bazı suçlarla birçok kurumunda içine dahil olduğu toplumsal bir çürümüşlük hikayesine dönüşecegini belirteyim.

   Amerikan adaletinin ne kadar çürük olduğunu, jüri sisteminin ne kadar kolay kandırılabilir ve adaletten yana eksik bir sistem olduğunu, yüzünüze çarpan bu filmin sürpriz sonu, zaten baştan beri çelişkiler içinde kıvranan seyirciye son bir soğuk duş daha aldırıyor.


   Film, 90'lar itibariyle teknik açıdan çok iyi olmasa da, senaryosu kesinlikle sürükleyici. Kurguda bir-iki aksama gördüysem de, benim izlediğim baskıdan kaynaklı olabilecegini düşünüyorum. Genel olarak 7.0/10 puan verdiğim bu film suç ve psikolojik gerilim türünde izlenmeye değer, iyi bir film.

   Edward Norton'un oyunculuk performansına tekrar değinmeden yapamayacağım. Norton ilk rolüyle Altın Küre ödülüne uzandığı bu filmde, adeta gelecekteki American History X,  Fight Club,  25th Hour ve  The Illusionist gibi unutulmaz performanslarının haberini veriyor.

Yazı:OvErUyUz

FRAGMAN




ilk Korku , Primal Fear
(Türkçe Dublaj Tek Part Full izle)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...